15.8 C
Arta
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ερωτήματα από τις ανιστόρητες προκλήσεις της Αλβανίας

Σε τροχιά όξυνσης βάζει τις σχέσεις με την Αθήνα η νέα άκρως «προκλητική» στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα ο οποίος απάντησε στις ελληνικές αιτιάσεις για το σχέδιο κατεδάφισης σπιτιών ομογενών στην Χειμάρα με τον ισχυρισμό ότι…. «οι Αλβανοί διέσωσαν την  Ακρόπολη».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε ζητήσει την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης , το Αλβανικό ΥΠΕΞ απάντησε ότι ακολουθεί «πολιτική μη διακρίσεων» και κάλεσε για εξηγήσεις την ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα!

Ο αλβανός πρωθυπουργός σήμερα κλιμάκωσε την ένταση αναρτώντας στο facebook μια γκραβούρα του 1670 που απεικονίζει την Αθήνα και τον ισχυρισμό η Ακρόπολη διασώθηκε  από τους Ενετούς λόγω του «Αλβανού» αρχιεπισκόπου Γεώργιου Δουσμάνη. Κυρίως όμως ο Ράμα εγείρει και θέμα Αρβανιτών, ισχυριζόμενος ότι o Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής ανέφερε το 1925 πως ο γηγενής πληθυσμός είναι «ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός (…) αν και αυτό δεν την κάνει απολύτως Αλβανική πόλη». Και τέλος καταλήγει πως ο πληθυσμός της Χειμάρρας «σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

 

 

 

 

 

Ελληνικό ΥΠΕΞ:Υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας

Το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά και την παρέμβαση Ράμα έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο και για «παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων» προειδοποιώντας «Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους. Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής…  πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας» ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων το ΥΠΕΞ τονίζει ότι αυτές «παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη. Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Το σχέδιο κατεδάφισης των σπιτιών ελλήνων ομογενών στην  Χειμάρα 

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου,19 οικογένειες ομογενών της συνοικίας των Σπηλαίων στη Χειμάρρα έλαβαν ειδοποιητήριο από το δήμο το οποίο έδινε προθεσμία πέντε ημερών για την εκκένωση των σπιτιών τους, προκειμένου αυτά να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της πόλης.

Το κόμμα της «Ομόνοιας» κατήγγειλε εξαρχής ότι το σχέδιο αφορούσε μόνον έλληνες ομογενείς και είχε στόχο «την υφαρπαγή τις περιουσίας τους και τη μεταβίβαση σε τρίτους».

 

 

 

πηγή

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ