10.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά της Lady Liberty: Οσα δεν ξέρετε για το Αγαλμα της Ελευθερίας

«Αν κάποτε κατασκευαστεί στις ΗΠΑ ένα μνημείο προς τιμή της ανεξαρτησίας, τότε πιστεύω πως πρέπει να προκύψει από τη συνένωση των δυνάμεών μας, ένα κοινό έργο των δύο εθνών μας», είχε πει ο γάλλος πολιτικός Εντουάρ Ρενέ ντε Λαμπουλέ το 1865 εν μέσω του Αμερικανικού Εμφυλίου. Κάπως έτσι κι έγινε. Ως υπαινιγμός, λοιπόν, για τις κοινές ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, το Αγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα δώρο του γαλλικού στον αμερικάνικο λαό για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκε πριν από 130 χρόνια στη νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Τα εγκαίνια του Αγάλματος της Ελευθερίας συγκεκριμένα έγιναν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στις 28 Οκτωβρίου, 1886

 

Πρώτα φτιάχτηκε το χέρι και το κεφάλι…

Έχει ύψος 46,5 μέτρα (με το βάθρο της μάλιστα 93)  Το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον Γάλλο Φρεντερίκ -Ωγκύστ Μπαρτολντί. Τα πρώτα μέλη που κατασκευάστηκαν ήταν ένα χέρι και το κεφάλι, το οποίο παρουσιάστηκε μάλιστα στην Παγκόσμια Έκθεση του 1878. Το Άγαλμα της Ελευθερίας ολοκληρώθηκε το 1884 και αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια. Τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, για να «καλωσορίζει» τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφθαναν καθημερινά στην Αμερική με πρώτο σταθμό πριν την είσοδό τους στη «γη της επαγγελίας», το νησί των μεταναστών, ως λέγεται, Ellis Island και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Liberty Island.

 

Επικεφαλής μηχανικός ο κατασκευαστής του Πύργου του ‘Αιφελ

Στην ομάδα που ανέλαβε την κατασκευή του κολοσσιαίου αγάλματος που ξεκίνησε το 1876 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα ήταν επίσης ως επικεφαλής μηχανικός ο Alexandre Gustave Eiffel, ο κατασκευαστής ενός άλλου συμβόλου, του Πύργου του Άιφελ. Το άγαλμα έχει διάσταση μέσης 10,5 μέτρα και το συνολικό του βάρος είναι 225 τόνοι. Τα σανδάλια  του αγάλματος, έχουν μήκος 7,5 μέτρα, ενώ στο στέμμα υπάρχουν 25 παράθυρα και 7 καρφιά, τα οποία συμβολίζουν τις 7 θάλασσες. Περισσότεροι των 4 εκατομμυρίων επισκεπτών φτάνουν κάθε χρόνο στο  Άγαλμα της Ελευθερίας.

 

Μια καθόλου ένδοξη άφιξη

Η άφιξη ωστόσο της Miss Liberty στις ΗΠΑ δεν υπήρξε ένδοξη. Λόγω μιας οικονομικής κρίσης που έπληττε τη χώρα εκείνη την περίοδο, η χρηματοδότηση της μεταφοράς και της εγκατάστασης συνάντησε δυσκολίες. Τα χρήματα από τη μεριά.των Αμερικανών συγκεντρώθηκαν εξαιτίας της πρωτοβουλίας κυρίως του Τζόζεφ Πούλιτζερ, ο οποίος μέσω της εφημερίδας του «The World» επέκρινε τους πλούσιους που αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του βάθρου όσο και την μεσαία τάξη που είχε επικαλεστεί την άρνηση των πλουσίων. Το γρανιτένιο βάθρο στο οποίο φιγουράρει το Αγαλμα της Ελευθερίας, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Μόρις Χαντ το 188 00004000 4, δωρίζοντας την αμοιβή του.

 

Μόνο δυο γυναίκες στα εγκαίνια

Μια στρατιωτική και ναυτική παρέλαση σηματοδότησε την εκδήλωση των εγκαινίων, υπό την προεδρία του Προέδρου των ΗΠΑ Γκρόβερ Κλήβλαντ. Η επιγραφή στην πλάκα που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «4 Ιουλίου, 1776». Εκτός από την ίδια τη Lady Liberty, στην τελετή είχαν προσκληθεί  μόνο δύο γυναίκες, κάτι που είχε κάνει τις σουφραζέτες της εποχής να αφηνιάσουν.

 

Τι απεικονίζει αλήθεια η Lady Liberty;

Το γλυπτό είχε τη μορφή μιας γυναίκας από αγροτικές περιοχές, εξηγεί ο Μπάρθι Μορένο, ο οποίος έχει κάνει έρευνα για το άγαλμα, όπως αναφέρεται από το Smithsonian Institution. Ο Μπαρτολντί παρήγαγε μια σειρά σχεδίων στα οποία το άγαλμα το οποίο πρότεινε είχε αρχικά τη μορφή μιας φελάχας και σταδιακά εξελίχθηκε σε μια κολοσσιαία θεά, γράφει ένας άλλος ερευνητής του θέματος, ο ΄Εντουαρντ Μπέρενσον. Για την ιστορία μέχρι τώρα αρκετοί έχουν υποστηρίξει ότι ο γλύπτης χρησιμοποίησε ως μοντέλο την μητέρα του ή εμπνεύστηκε από το άγαλμα μια θεάς των Ρωμαϊκών χρόνων.

 

Αριστούργημα του ανθρώπινου πνεύματος

Το άγαλμα συντηρήθηκε επισταμένως στα εκατοστά του γενέθλια. Το σιδερένιο πλαίσιο είχε σκουριάσει πια, ενώ το ένα χέρι είχε χαλαρώσει και κινδύνευε να γκρεμιστεί. Καθαρίστηκαν επίσης τα φύλλα χαλκού που καλύπτουν τον σκελετό. Στη συνέχεια, μια μέρα μετά την εθνική εορτή των Αμερικανών το 1986, οι τότε πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ρόναλντ Ρίκαν και Φρανσουά Μιτεράν «χάρισαν» και πάλι τη Lady Liberty στο κοινό. Από το 1984 το Άγαλμα της Ελευθερίας έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «αριστούργημα του ανθρώπινου πνεύματος».

 

 

 

πηγή

 

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ