19.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρηματοδότηση Διδακτορικών Σπουδών στο ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις τριών υποψηφίων διδακτόρων στο πρόγραμμα «Θεραπεία και αποκατάσταση τενόντων» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας 2020, ΜarieCurie, Ευρωπαϊκά δίκτυα καινοτομίας στην Έρευνα στο οποίο συμμετέχει και το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, μετά από Πανευρωπαϊκή προκήρυξη.

Υπέβαλαν τα χαρτιά τους με βάση τα υψηλά κριτήρια που αποφασίστηκαν 137 υποψήφιοι από 42 χώρες του κόσμου και επιλέχθηκαν μετά από κρίση οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κ. ΑdrianDjalali-Cuevas, Bιολόγος από την Ισπανία, κ. ΑndreaRampin, Βιολόγος από την Ιταλία και κ. SergioGarnica-Galvez, Βιολόγος από την Ισπανία για να κάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία των ΤΕΙ διδακτορική διατριβή στο ΤΕΙ Ηπείρου χρηματοδοτούμενη εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αντικείμενο των διδακτορικών διατριβών τους έχει να κάνει με την ανάπτυξη τενοντοκυττάρωνinvitro από βλαστοκύτταρα, ινοβλάστες δέρματος ίππου και ανθρώπου και από κύτταρα λιπώδους ιστού, όπως και ανάπτυξη μεθόδων σε επίπεδο κυτταροκαλλιεργειών για την παραγωγή τενοντοκυττάρων ίππου για αποκατάσταση ελλειμμάτων τενόντων των ιπποειδών, όπως και μεθόδων εξέλιξης της μηχανικής των ιστών, ενώ επιβλέποντες καθηγητές είναι ο κ. Γιάννης Σκούφος, η κ. Αθηνά Τζώρα και ο επισκέπτης καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας κ. Δημήτρης Ζευγώλης. Για τα πειραματικά που θα γίνουν στα άλογα invivo θα συμμετάσχουν ο επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στη χειρουργικήιπποειδών κ. Νικόλαος Διακάκηςκαι ο αναπληρωτής καθηγητής της Χειρουργικής κ. Νικήτας Πράσινος, ενώ όλη τους η πειραματική εργασία θα γίνει στο Εργαστήριο Υγείας των ζώων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Η έρευνα θα διαρκέσει τρία χρόνια, ενώ το 2018 θα γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο στην Άρτα από όλη της ερευνητική ομάδα που περιλαμβάνει έξι Ευρωπαϊκές χώρες με Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τρεις κορυφαίες εταιρίες στο χώρο των βλαστοκυττάρων και βιο-μηχανικής ιστών και δύο νοσοκομεία, όπου θα αναπτυχθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις της ερευνητικής δουλειάς για τις τεχνικές διαφοροποίησης βλαστοκυττάρων και ινοβλαστών προς τενοντοκύτταρα και θα συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα στον Ευρωπαϊκό χώρο των Βιο-υλικών και της μηχανικής ιστών.

Το ΤΕΙ Ηπείρου προσπαθεί άοκνα να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ουσιαστική αποκατάσταση της θέσης των ΤΕΙ  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, ως Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και έχει πολλαπλούς λόγους και επιστημονικές επιτυχίες που να διασφαλίζουν την καθολική και συναινετική διάσταση που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη. Ακόμα, αποτελεί δεδομένο πως η ύπαρξη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα και η ενίσχυσή της με ένα τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων αποτελεί το επιστημονικό εχέγγυο, ώστε η Ήπειρος να μεταμορφωθεί σε τόπο παραγωγικής μοναδικότητας και όχι μόνο, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ