10.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αύξηση 10% στις αγροτικές συντάξεις αλλά ως το… 2031

Αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα θα είναι οι συντάξεις των αγροτών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στη Βουλή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι συντάξεις των αγροτών, για παράδειγμα, για τους οποίους γίνεται πάρα πολύς λόγος και κάποιοι πυροδοτούν ξανά μια αντίθεση απέναντι στην κυβέρνηση, από το 2017 θα έχουν μια αύξηση κατά 2% κάθε έτος με το νέο σύστημα, τη στιγμή που το 2026 οι βασικές συντάξεις των αγροτών μηδενίζονται, καθώς από το 2002 και κάθε έτος από τότε μειώνονται κατά 4% μέχρι που εξαφανίζονται, γιατί το 100% συμπληρώνεται το 2026.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική της πλήρους κατάργησης κάθε κανόνα κοινωνικής ασφάλειας για τους αγρότες, εγώ σας ανακοινώνω -και θα επιβεβαιωθεί προφανώς, γιατί είναι μαθηματικό το πρόβλημα- ότι οι αγρότες με το νέο σύστημα θα έχουν 2% αύξηση στις συντάξεις τους για κάθε έτος, που θα φτάσει το 2031 στο 10% αύξηση, σε σχέση με τις υπάρχουσες σήμερα συντάξεις και όχι με τις εξαφανιζόμενες το 2026. Από κει και πέρα, θα ισορροπήσει στο 5% περίπου ο μέσος όρος αύξησης των αγροτικών συντάξεων. Υπενθυμίζω ότι οι αγρότες συμμετέχουν πλέον στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ισότιμα, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη, η οποία δεν καταβαλλόταν στο παρελθόν», ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς μίλησε στη Βουλή για «ελαφρύνσεις» από το 2017 στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Όπως υποστήριξε, «η αλλαγή στα ποσοστά υπολογισμού της εισφοράς επί του φορολογητέου εισοδήματος θα είναι σταδιακή έως το 2022. Οι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους θα έχουν ελάφρυνση ή ελάχιστη επιβάρυνση λόγω του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Οι αγρότες με πολλά έτη ασφάλισης και εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, θα έχουν σημαντικές μειώσεις.

Παράδειγμα: Αγρότης με είκοσι χρόνια ασφάλιση και φορολογητέο εισόδημα 5.000 ευρώ σήμερα πλήρωνε το έτος 1.432 ευρώ. Για το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει το 2017 μόλις 1.044 ευρώ, δηλαδή 388 ευρώ λιγότερα από σήμερα. Το 2018 θα πληρώσει μόλις 1.140 ευρώ και ακόμη το 2022 θα πληρώσει 1.332 ευρώ, δηλαδή, 100 ευρώ λιγότερα από σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ

ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ»

Από την άλλη πλευρά σκληρή ήταν η κριτική των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναπτύσσοντας επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή.

«Οι αγρότες είχαν εισφορές που κυμαίνονταν το λιγότερο από 62,7 ευρώ μηνιαίως και έφταναν μέχρι 136 ευρώ μηνιαίως. Με το νέο καθεστώς ασφάλισης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση του ποσοστού εισφοράς κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται από ποσοστό 7% σε ποσοστό 10%, για να καταλήξει σταδιακά και στο 20%. Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι στον πρωτογενή τομέα θα υπάρξει ανάπτυξη με τέτοιες συνθήκες;», διερωτήθη ο βουλευτής κ. Θ. Παπαθεοδώρου.

«Στους αγρότες αυξάνονται κατακόρυφα οι εισφορές υγείας από 1.1.2017 στο 6,1%. Σε συνδυασμό με τη φοροεπιδρομή που τους έχετε επιβάλει, το τεράστιο ΦΠΑ στα αγροεφόδια από το 13% στο 24%, τις αυξήσεις στον συντελεστή φορολογίας του συστήματος για την επόμενη χρονιά και την κατάργηση της επιστροφής του Φόρου Εισοδήματος, τείνουν ουσιαστικά να φτωχοποιηθούν. Οδηγείτε τους αγρότες σε μαρασμό, σε φτωχοποίηση, στην ανεργία», επισήμανε ο βουλευτής κ. Δημ. Κωνσταντόπουλος.

«Το να μην έχετε σχέδιο μπορώ να το καταλάβω. Το να καταστρέφετε, όμως, με τέτοια μανία την ύπαιθρο, πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω» υποστήριξε ο βουλευτής κ. Γ. Αρβανιτίδης και εξήγησε:

«Δεν φτάνει που τριπλασιάσατε τις εισφορές στον ΟΓΑ, έρχεται σήμερα η διοίκηση του οργανισμού και ζητάει ξεχασμένες οφειλές εικοσαετίας σε εξήντα χιλιάδες αγρότες. Τους λέτε μάλιστα ότι πρέπει να πληρώσουν ή να μπουν σε ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα. Και αν δεν το κάνουν ή αν δεν αποδείξουν ότι από το 1998 και μετά δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ αλλά σε άλλον φορέα, τότε πολύ απλά πίπτει πέλεκυς και τιμωρία. Οι οφειλές που υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες ευρώ θα μεταφέρονται αυτόματα στο κέντρο είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών ή θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα οφειλετών, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με κατασχέσεις».

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ