18.8 C
Arta
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαφωνούν σε όλα, συμφωνούν σε ένα Σαμαράς-Καραμανλής

Ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους και έχουν τελείως αντίθετη στρατηγική. Και οι τρεις συμφωνούν όμως ότι η περίοδος χάριτος των πολιτών έναντι της κυβέρνησης συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώθηκε. Οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς που διετέλεσαν και πρόεδροι της Ν.Δ. αλλά και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μερικούς μήνες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συγκλίνουν στην άποψη, ότι είμαστε κοντά σε πολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ των τριών δεν υπάρχει αυτό που λέγεται, περί «ανοικτής γραμμής», αν και μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του Βαγγ. Μεϊμαράκη υπάρχει τακτική επικοινωνία όταν απαιτείται, αλλά τους συνδέει μια…νοητή γραμμή!

Κοινή διαπίστωση και των τριών, σύμφωνα με συνομιλητές τους, είναι ότι η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, όταν γίνει ο ανασχηματισμός, θα είναι εκλογική και άρα κατ’ αυτούς οι εκλογές είναι στον ορίζοντα, χωρίς να αποκλείουν την εκλογική αναμέτρηση προς τον Μάρτιο, σε ημερομηνία όμως που θα ισχύει η λίστα.

Όμως ο Κ. Καραμανλής και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης διευκρινίζουν πως η τελική απόφαση είναι του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, δηλ. εάν θα θελήσει να επισπεύσει την ήττα του. Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν, ουδείς που βλέπει ότι χάνει και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει την κατάσταση και να κερδίσει, δεν επισπεύδει μια εκλογική αναμέτρηση. Αυτό το κάνει μόνο εάν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ένα πιο θετικό αποτέλεσμα για τον ίδιο.

«Δεν γυρίζει το κλίμα» λέει ο Καραμανλής

Ο Κ. Καραμανλής εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν είναι αναστρέψιμες για την κυβέρνηση που καταρρέει στις δημοσκοπήσεις. Σπεύδει όμως να σημειώσει σε συνομιλητές του ότι η αντοχή της κυβέρνησης δεν έχει εξαντληθεί πλήρως και όλα θα παιχτούν το προσεχές τρίμηνο σε σχέση με την εξέλιξη που θα υπάρξει στο χρέος. Εκτιμά ότι σύντομα θα αρθεί οριστικά και η έως σήμερα εμπιστοσύνη των ξένων προς τον Αλ. Τσίπρα και θα δοθεί το σήμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η μεγάλη ανησυχία του Κ. Καραμανλή είναι στην παρούσα φάση, όχι τόσο η οικονομία, παρά την εξάντληση των πολιτών από τη φορολογία, αλλά τα εθνικά θέματα, για τα οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τα μελλούμενα σε σχέση κυρίως και με τη στρατηγική της Τουρκίας. Ως προς τα εσωκομματικά στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ οι «καραμανλικοί», παρά τις κατά καιρούς διάφορες κινήσεις ορισμένων, κεντρικά δεν δημιουργεί θέμα στη σημερινή ηγεσία, καθώς επικρατεί η άποψη του σεβασμού στην ιστορία της παράταξης.

«Δικαιώνομαι» λέει ο Σαμαράς
Ο Μεσσήνιος πολιτικός θεωρεί ότι «έρχεται το τέλος του Τσίπρα» και τονίζει σε πολιτικούς του φίλους, ότι εάν πριν δυο χρόνια τέτοιες ημέρες, ο νυν Πρωθυπουργός είχε συμπεριφερθεί θεσμικά υπεύθυνα, δεν θα υπήρχε η σημερινή κατάσταση. «Βγαίναμε στο ξέφωτο. Ανακόπηκε η πορεία της χώρας με τη μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη των εκλογών» υπογραμμίζει σε συνομιλητές του. Παράλληλα μιλά σε υψηλούς τόνους, ωσάν να τον πνίγει το δίκιο για την πολιτική του δικαίωση, ενώ ορισμένοι ορκισμένοι εχθροί του στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός σκέπτεται την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή αλά Σαρκοζί, ενώ άλλοι θεωρούν ότι στοχεύει την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Πρόεδρε, σιγά – σιγά, ακόμη κι αυτοί που ήταν απέναντί σου αντιλαμβάνονται τη δικαίωση της πολιτικής σου» είναι μια από τις φράσεις που του λένε.

Μηνύματα Μεϊμαράκη

Η κίνηση του Βαγγ. Μεϊμαράκη να διευκρινίσει ότι ουδέποτε είχε φθάσει κοντά σε συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ επί προεδρίας του, είχε πολλαπλά μηνύματα προς πολλές πλευρές. Κυρίως όμως στόχευε στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς με αυτό τον τρόπο εξουδετέρωνε τα όποια σενάρια για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης κινείται όμως σε άλλη λογική από την ηγεσία στο ζήτημα της στρατηγικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνο με εθνική ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας» είπε προ ημερών, μια φράση που υιοθετεί και ο Κ. Καραμανλής που δεν είναι της μετωπικής σύγκρουσης που έχει επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης και τον οποίο σε αυτό το ζήτημα στηρίζει ολόπλευρά ο Αντ. Σαμαράς.

 

 

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ