16.8 C
Arta
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στα σούπερ μάρκετ θα πωλούνται 40 φάρμακα

Σκευάσματα για τον πυρετό και τον πονόλαιμο, για τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων, στοματικά διαλύματα για τους μύκητες, αντιισταμινικά για δερματικές παθήσεις, αντιόξινα για το στομάχι είναι οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων που πλέον θα μπορούν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα πέραν των φαρμακείων.

Το πράσινο φως έδωσε ο ΕΟΦ σε 40 δραστικές ουσίες με συγκεκριμένη περιεκτικότητα και μορφή ανά σκεύασμα. Το βράδυ της Πέμπτης ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τη λίστα Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), η οποία περιλαμβάνει εκτός της δραστικής ουσίας και τη μορφή-περιεκτικότητα καθώς και τη συσκευασία που θα πρέπει να έχουν τα προϊόντα προκειμένου να πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα μπορούν να μετονομαστούν από «φάρμακα για οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» σε «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή – Γενική Διάθεση». Η πραγμάτωση ενός θεσμικού πλαισίου για την πώληση φαρμάκων εκτός των φαρμακείων είναι εξάλλου και μέσα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το επόμενο βήμα είναι η προσαρμογή των φαρμακευτικών εταιριών στη λίστα, καθώς για πολλές δραστικές ουσίες δεν υπάρχουν τώρα στην αγορά αντίστοιχα σκευάσματα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της λίστας π.χ. για τον αριθμό από κάψουλες που θα είναι μέσα ή την ακριβή ποσότητα της δραστικής ουσίας.

Από τον περασμένο Ιούλιο που είχε υπογραφεί η απόφαση για τους νέους όρους διάθεσης των φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) «πίεζε» για τη γρήγορη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας, κάτι το οποίο άργησε περίπου 4 μήνες.

gedifa-katalogos-drast_id3426952_Page_1.

gedifa-katalogos-drast_id3426952_Page_2.

gedifa-katalogos-drast_id3426952_Page_3.

gedifa-katalogos-drast_id3426952_Page_4.

gedifa-katalogos-drast_id3426952_Page_5.

 

 

 

πηγή

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ