15.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σοκ και δέος το νέο δόγμα της Εφορίας!!!

Ψηφιακό φακέλωμα σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές. «Πόθεν έσχες» για τραπεζικούς λογαριασμούς και πληρωμή δανείων. Εισβολή σε ηλεκτρονικά καταστήματα και Facebook. Αυτόματες κατασχέσεις μετοχών, αμοιβαίων, θυρίδων και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων.
Ηλεκτρονικό κλοιό για τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τους οφειλέτες του Δημοσίου δημιουργεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2016 περιλαμβάνει κατασχέσεις-εξπρές του περιεχομένου θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος κ.λπ.) για όσους χρωστούν στο Δημόσιο, πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, επέκταση του αυτόματου συστήματος ελέγχου των κινήσεων και σε δανειακές συναλλαγές και σε χρηματιστηριακά προϊόντα, και 103.770 έλεγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Η ΓΓΔΕ επιχειρεί ολική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με την καθιέρωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών κατασχέσεων και εισπράξεων, τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του Δημοσίου και την ηλεκτρονική Εφορία.
Πάντως, σε ορισμένα «μέτωπα» φαίνεται να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ρεαλισμό, όπως η σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του e-περιουσιολογίου, η οποία αναβάλλεται για το επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2017. Ακόμα πιο αργά, στο τέλος του 2017 μεταφέρεται και η σχεδιαζόμενη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης.
Παράλληλα ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, με το επιχειρησιακό σχέδιο προαναγγέλλει την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και τη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων μέχρι τον Νοέμβριο.
Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, με στόχο τη διασύνδεση του αριθμού των δόσεων και του επιτοκίου με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη, ενώ οι ελεγκτές θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και γενικότερα στο Διαδίκτυο για να αντλούν πληροφορίες αναγκαίες για τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν ακόμη και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι χωρίς να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας, δραστηριοποιούνται κυρίως μέσω του Διαδικτύου (Facebook, Instagram).
Ταυτόχρονα ο κ. Πιτσιλής θα εισηγηθεί (αν και προβλέπεται στο Μνημόνιο) την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών όχι μόνο από φόρους αλλά και από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις πηγές πληροφοριών οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν το οικονομικό προφίλ για κάθε φορολογούμενο και επιχείρηση. Οπως προκύπτει, το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΧΑΕ, της ΕΡΓΑΝΗ, με το μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών για την άντληση στοιχείων ληξιαρχικών μεταβολών καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα τής «Εθνικό Κτηματολόγιο & και Χαρτογράφηση ΑΕ», με στόσο να υπάρχουν πλήρη στοιχεία για ιδιοκτησίες ακινήτων.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο προαναγγέλλονται:
– Επανεξέταση πλαισίου για άμεση απόδοση από τα τραπεζικά ιδρύματα των κατασχεθέντων χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς οφειλετών.
– Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
– Απλοποίηση της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών και σύνδεση των όρων της ρύθμισης με τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου μέσω μεθόδων ανάλυσης κινδύνου.
– Εξέταση δυνατότητας παροχής προσωποποιημένων λύσεων ρύθμισης με αναφορά στους όρους της ρύθμισης (επιτόκιο, εξασφαλίσεις κ.λπ.).
– Πλήρης πρόσβαση των ελεγκτών στο Διαδίκτυο και σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα.
– Εντοπισμός των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
– Εντοπισμός ακινήτων Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό και αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων.
– Διενέργεια ελέγχων υποθέσεων εμβασμάτων, λιστών, προσώπων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
– Διενέργεια στοχευμένων προληπτικών και λοιπών ελέγχων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.
– Δημιουργία μητρώου επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, για την υποβοήθηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σχετικών ερευνών, στο πλαίσιο εντοπισμού κρουσμάτων φοροδιαφυγής.
– Διενέργεια τουλάχιστον 83.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΦΣ, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προαναγγέλλονται οι ακόλουθες δράσεις:
– Επέκταση του υφιστάμενου ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματου ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ελέγχου των κινήσεων και σε δανειακές συναλλαγές και σε χρηματιστηριακά προϊόντα, μέχρι τις 31-3-2017.
– Διασύνδεση της ΓΓΔΕ με το πληροφοριακό σύστημα τής «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας σε υποθέσεις ελέγχου και είσπραξης, μέχρι τις 31-12-2016.
– Δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των ισολογισμών μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση των κριτηρίων.
– Διενέργεια 400 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ).
– Διενέργεια 600 ελέγχων από το ΚΕΦΟΜΕΠ.
– Διενέργεια τουλάχιστον 20 ελέγχων με τη χρήση έμμεσων τεχνικών, από το ΚΕΦΟΜΕΠ.
– Διενέργεια 3.400 πλήρων ελέγχων από τις ΔΟΥ (πλην των ΦΑΕ), με στόχο τη βεβαίωση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
– Διενέργεια 15.700 μερικών ελέγχων από τις ΔΟΥ (πλην των ΦΑΕ), με στόχο τη βεβαίωση τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ.
– Διενέργεια 1.600 μερικών ελέγχων από τις ΦΑΕ.
– Διενέργεια τουλάχιστον 2.000 ελέγχων φορολογίας κεφαλαίου από τις ΔΟΥ.
-Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ.
– Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΥΕΔΔΕ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 40% αυτών.
Ρεπορτάζ Μαρία Βουργάνα
ethnos.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ