30.5 C
Arta
Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Φωτιές στην Ήπειρο από τα σκουπίδια της Λευκάδας.. Καθολικό «όχι» στη μεταφορά!

Φωτιές στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου βάζουν τα απορρίμματα της Λευκάδας!
Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης, με τους τρεις προέδρους των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ηπείρου, επανέλαβε την πρόθεση να μεταφερθούν στους τρεις ΧΥΤΑ τα απορρίμματα της Λευκάδας.
Ο Δήμος Λευκάδας, εδώ και ένα μήνα περίπου, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες του προσωρινού ΧΑΔΑ.
Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν το πρόβλημα της αποκομιδής για το νησί είναι τεράστιο και όσες προσπάθειες έγιναν από τον δήμο για επίλυσή του, με μεταφορά απορριμμάτων στην Ήπειρο ή την Αιτωλοακαρνανία απέβησαν άκαρπες.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, οι τρεις πρόεδροι των Φορέων της Ηπείρου –Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Στάθης Γιαννούλης και Αντώνης Νάστας- συναντήθηκαν με τον υπουργό, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που ανέκυψε.
Στις προθέσεις του Υπουργείου, είναι να μεταφερθούν 15 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από την Λευκάδα και να μοιραστούν στους τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου.
Και οι τρεις πρόεδροι, επανέλαβαν ότι αρνητικοί σε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς οι δυνατότητες των ΧΥΤΑ της περιοχής είναι συγκεκριμένες.
Ωστόσο δεσμεύτηκαν να απαντήσουν εγγράφως, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων και των Δημοτικών Συμβουλίων.
Ο Υπουργός πάντως, στη συνάντηση αυτή έδειξε πιο διαλλακτικός, σε σχέση με όσα είχαν αναφερθεί στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν προηγηθεί και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ώστε να επιλύονται προβλήματα.
Οι οριστικές αποφάσεις των τριών Φορέων της Ηπείρου θα κατατεθούν στο υπουργείο μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με δεδομένες και τις τελευταίες εξελίξεις, παρενέβη και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει εγκριθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, γεγονός που το χαρακτήρισε ως μέγα λάθος του Υπουργείου.
«Δεν δεχόμαστε να φέρουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα από άλλες περιοχές. Πρέπει να σεβαστούν την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι οι φορείς της Ηπείρου ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και ήμασταν οι μόνοι που δεν είχαμε ανοικτούς ΧΑΔΑ και έτσι δεν επιβλήθηκε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο στην περιοχή μας. Δεν μπορεί να θέλεις να δημιουργείς πρόβλημα σε αυτόν που τρέχει για όλα, επειδή έχουν το πρόβλημα οι άλλοι. Αν το κράτος επιθυμεί να είναι σοβαρό, θα πρέπει άμεσα να τελειώσει το θέμα ΠΕΣΔΑ και μείς να ξεκινήσουμε την κατασκευή του εργοστασίου», τόνισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.
Τέλος επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα μπορούσε να δεχθεί απορρίμματα από την Κέρκυρα και την Λευκάδα, καθώς όσο αυξάνουν οι ποσότητες τόσο μειώνεται η τιμή και κατ’ επέκταση το κόστος για τους Ηπειρώτες.
«Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι τρεις ΧΥΤΑ στην Ήπειρο, αρχίζουν να γεμίζουν και θα χρειαστούν νέα κύτταρα. Η ουσία όμως είναι ότι εμείς τους θέλουμε να λειτουργήσουν ως ΧΥΤΥ στο μέλλον. Αν τα τελευταία δύο χρόνια δούλευε το εργοστάσιο, θα στέλναμε υπολείμματα στους ΧΥΤΑ, που σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», κατέληξε.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 2 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
72ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ